Herceghalom - Éva és Balázs

Publikus tartalom

 


TERVEZETTEN (ide kattintva: PDF-publikált, Építés közben, 3D interaktív modell - futtatását engedélyezve bejárható épületmodellt kapunk)

Az építési terület Herceghalmon Pest Megye legnyugatibb szegletében fekszik. Az utóbbi évtizedekben - fővárosi agglomeráció más településeihez hasonlóan - dinamikusan nő a község lélekszáma. Növekszik a lakóházak száma, az építési telek iránti kereslet. A megyében, sőt országos szinten is előkelő a képzettség és jövedelem statisztika, jobb a gyermek-időskorúak aránya is az átlagosnál, a fiatal beköltözők révén. A tárgyi ingatlanon háromgyermekes fiatal pár szeretné családi otthonuk kialakítani.

A nagycsaládok szigorú rendezettséget alakítanak ki, hogy a felgyorsult mindennapjaik megvalósíthatók legyenek. Így jelenlegi építettőnknél is, a tervezés során jól megfontolt válaszokat kaptunk.

A É-Keleti lejtőn fekvő közel téglalap alakú telek bizony tervezési szempontból talán a legelőnytelenebbnek tekinthető, és ráadásként a terület mintegy 10%-os lejtésű, az utcához déli rövid oldalával kapcsolódik.

A családiház tervezésénél szempont volt a gyermekes családoknál kialakuló helyiségmegosztás; generációs szeparáltság és egyben együttlétet biztosító szervezett terek kapcsolata. Szempont a közvetlen kertkapcsolat és a maximális zöldfelület biztosítása.

Az épület elhelyezése során fokozatosan jutottunk a kialakult épülethez. Mivel a közvetlen kertkapcsolat a nyugati tájolás és a szintkülönbség adottságai folyamatosan meghiusították az építtető elképzeléseit, így a gépkocsi tárolás a háló szintre került, de beközlekedését tekintve félszintre érkezünk a garázsból. A gépkocsi tárolást elszakítva az élettértől, fordulhatott nyugatnak a nappali.  

Az épületbe amennyiben rámpás megoldással oldottuk volna meg a beközlekedést, akkor a rámpa maximális lejtése miatt kb 10 m-rel hátrébb kényszerülne a házunk, de a garázs minimum.

A jelen kialakításhoz további érvként az szolgált, hogy választott esetben minimális feltöltés szükséges a kertben. A keleti homlokzatnál minimális a terepmunka, továbbá az építtetői igényként felmerült kerti vízszintes játszófelület megadásánál is ebben az esetben kellett a legkevesebb visszatöltést alkalmaznunk.

A telek északi oldalán a telekhatártól 5,00 méterrel visszahúzva kezdődik az épület, amelyhez a beálló és külön egy gyalogosjárda vezet az előkerten keresztül. A gyalogos beközlekedés az épület súlypontjában történik.

Földszint/Alagsor:

Belépve az előtérbe, jobbra tükör és nappali bejárata, balra vendég wc, szülői intim terület található, szemben gardrób. Az élettérből indul a lépcső, melynek félszintjéről jutunk a garázsba, vagy a gyerekek hálórészébe. Innen a lépcső elől tárulkozik fel az élettér; az étkező és végül a konyha, valamint a nappali. Amely tér a feltáruló panorámájával az épület központi részét képezi.  Szervesen kapcsolódnak kisebb-nagyobb teraszok a ház körül, mintegy körülölelve az épületet, különböző funkciókat ellátva – pl.: teregetés, szabadidő, grillező teraszok. További helyiségek a kerti szerszámtároló és a háztartási helyiség a földszinten,  mindegyikük megbízói igény szerint alakítottuk ki.

Emelet:

A lépcső emeleti érkezője egy közös térbe vezet, ahonnan a gyermek hálók közelíthetőek meg. Ehhez a térhez kapcsolódik egy terasz, melyre kiléphetünk. A gyerekek intim területe kapott elhelyezést az emeleten három szobával és fürdőszobával.

A függőleges teherhordó szerkezetek földtakaró felett PTH HS NF 44-vel készülnek, illetve néhány helyen monolit vasbeton pillérek állnak. Az egész tető(30°) hódfarkú cserépfedésként BRAMAC Tectura típusú cserépfedést kap. Az épület kűlső falsíkjai tört fehér színű vakolatot, illetve világos színű terméskő burkolatot kapnak. A bejárati ajtó, az ablakok és tolóajtók cseresznye színben készülnek beépítésre.

Az adottságok és a tervezés során kialakított követelmények az alábbi tervmegoldást eredményezték:

Tájékoztató adatok
Építkezés jellege: Családiház
Beépítési övezet:  Lke-4
Megengedett beépítettség: 30 %
Legnagyobb építménymagasság: 4,50 m
Előkert min. szélessége:  5,00 m
Min zöldfelület:  60%(m2)
 
Telek területe:      995 m2
Beépített alapterület:  30%(270 m2+4,75 m2)> >152,66 m2
Burkolt felület:    139,37 m2
Zöldfelület:  60%<< 995-152,66-139,37=702,97(70,65%) m2
Fsz hasznos területe: 125,44 m2
Emelet hasznos területe:   88,55 m2
Összesen: 214 m2
Emelet brutto:  117,77 m2
Építménymagasság:4,50>4,32 m